Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Во 1907 година, во време кога американците како нација не беа толку далеку од примањето на пошта преку "Пони Експрес" - млад човек со голема визија по име Џејмс "Џим" Кејси позајми сума од 100 долари и основа мала компанија наречена американска служба за пораки во неговиот роден град Сиетл, Вашингтон.

Превземено од Вартон Списание.

Астронаутот Гарет Рејсман ENG90 W90 зборува за неговото извонредно патување од Вартон до вселената, работејќи со Елон Маск, како и за својата најнова авантура - професор по астронаутичко инженерство.

Изгледаше како сцена од безброј научни трилери - астронаут заробен во вселената. Но, за Гарет Рејсман ENG90 W90, ова не беше сцена од холивудски блокбастер. Астронаутот на НАСА беше во мисија на вселенскиот шатл Атлантис во 2010 година и се качи на крајот од роботската рака на Меѓународната вселенска станица. Цели два часа после маратонскиот седумчасовен од низ вселената, се случи прекин на електричната енергија и го остави заглавен надвор. За да биде ситуацијата уште полоша, сонцето и месечината беа надвор од очите; Рејсман бил опкружен со најдлабокото црнило што некогаш го видел. Неговата реакција: Не добиваме пауза многу често во животот, па си мислев Ова е убаво", се сеќава Рајсман, во разговор со деканот на Пен инженеринг, Виџај Кумар, на Виртон Глобалниот форум во Нов Јорк во јуни. Се што можев да видам, рече тој, беше неговиот командант низ прозорецот кој правеше смешни гестови за да го смири.

Тоа, накусо, е Рејсман - некој кој, и покрај сите свои достигнувања, не го изгубил чувството на љубопитност за универзумот околу нас, но и смислата за хумор дури и кога летал беспомошно над Земјата.

Програмата P-Tech им овозможува на студентите од средните училишта заинтересирани за технолошките полиња да се стекнат со работно искуство во компании како што се IBM, Verizon и Dow Chemical.

"Ние навистина веруваме дека ако почнеме со млади, можеме да создадеме многу млади луѓе кои сакаат кариера во енергија", вели главниот оперативен директор на Националната мрежа на Кен Дели Кен Дели.Едно решение е за корпорациите да ги обучуваат средношколците со вештините потребни на пазарот на трудот. 

Летниот универзитет на ASEF (ASEFSU) е 2-неделно искуствено учење патување и "интердисциплинарен иноватон" за азиски и европски студенти и млади професионалци. Дизајниран е да поттикнува меѓукултурни размени и мрежи меѓу младите,дополнително ќе ви понуди можност да ги проширите своите хоризонти, да го продлабочите своето знаење за современите прашања и да предложите конкретни решенија за општествените предизвици.

Младинскиот форум на UNCTAD во 2018 година ќе содржи првенствено теми кои се однесуваат на зајакнувањето на младите во претприемништвото, со фокус на инвестирањето во дигитална младина, младите на преговарачката маса, што е на ум на милениумите и како младите можат да размислуваат глобално и да делуваат локално. Младинскиот форум 2018 година ќе се одржи во седиштето на UNCTAD, во Палатата на нации, Женева, Швајцарија, како дел од Светскиот инвестициски форум на  2018 година, од 22 до 26 октомври 2018 година.