Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Програмата P-Tech им овозможува на студентите од средните училишта заинтересирани за технолошките полиња да се стекнат со работно искуство во компании како што се IBM, Verizon и Dow Chemical.

"Ние навистина веруваме дека ако почнеме со млади, можеме да создадеме многу млади луѓе кои сакаат кариера во енергија", вели главниот оперативен директор на Националната мрежа на Кен Дели Кен Дели.Едно решение е за корпорациите да ги обучуваат средношколците со вештините потребни на пазарот на трудот. 

Од 2011 година, повеќе од 400 компании соработуваа со 79 јавни средни училишта низ целата земја за да понудат шестгодишна програма наречена P-Tech. Студентите можат да се пријават од 1 до 4 година средно и до завршување на средно образование  да се стекнат со степен на соработник во областа на науката, технологијата, инженерството или математиката.

Компаниите учествуваат во наставната програма, ги покануваат учениците кај нив, ги спојуваат со ментори и нудат платени пракси или некоја комбинација од сите наведени.

"Имаме војна за таленти кај сите наши конкуренти. Знаеме дека ќе ни требаат многу различни патеки за да ги донесеме во компаниите", рече Џенифер Рајан Крозиер, претседател на IBM фондацијата.

IBM беше првата компанија која го користеше моделот P-Tech, работејќи со средно училиште во Бруклин и Градскиот универзитет во Њујорк.