Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Во 1907 година, во време кога американците како нација не беа толку далеку од примањето на пошта преку "Пони Експрес" - млад човек со голема визија по име Џејмс "Џим" Кејси позајми сума од 100 долари и основа мала компанија наречена американска служба за пораки во неговиот роден град Сиетл, Вашингтон.

Повеќе од неколку години - и милиони пренесени пакети подоцна - компанијата на Кејси прерасна во исклучително успешната United Parcel Service и засекогаш го смени начинот на испорачување на пакети со поставување на нови стандарди предизвикувајќи ја препознатливата американска поштенска служба на Бен Френклин.

"Тежок дел од проблемот на менаџментот", изјави Кејси подоцна, "е да се знае кога да се прават промени и кога да се држи до она што е добро". Денес овие зборови носат нова вистината, и се предвесник за некои итни одлуки кои треба да ги донесат компаниите кои гледаат како им се намалува доминацијата на пазарот кој драматично се менува.

UPS може да се каже, беше оригиналниот нарушувач на пазарот за испорака на пакетите. Компанијата на Кејси беше меѓу првите кои спроведоа студии на движење, анализирајќи го секое движење на пат на возачот. UPS ги разгледуваше податоците од аспект како да го минимизира бројот на чекори за да го испорача пакетот до адресата за испорака. Буквално, секој чекор од процесот беше прегледан и подобрен. Но за жал оваа пракса не се подобри.

И што се случи? UPS  оригиналниот нарушувач на пазарот сега е во другата улога и се соочува од нарушување на пазарот од два конкуренти.

Во 1971 година, Федералната Експрес Компанија (сега FedEx) влезе во бизнис за испорака на пакети. Нивниот прв ден беше многу лош, речиси немаше ниту еден пакет додека три скапи авиони летаа на пистата во Мемфис. Но со текот на времето FedEx научи. Овие авиони беа почеток на воздухопловните сили за испорака распоредени од страна на FedEx во неговата пионерска улога за преземање на експреснниот авиотранспорт на пакети.  За разлика од UPS, FedEx немаше наследство или практики и можеше да го трансформира својот модел брзо и онака како што му одговара. Компанијата на Фред Смит стана глобална сила, која подоцна се прошири во директна конкуренција со UPS. UPS одговори со подобрувања за да остане во чекор, а потрошувачите и фирмите ги користеа придобивките од севкупно подобрената мрежа за испорака и поконкурентни опции. Но, имаше разлика - FedEx, како понова, имаше корист од поновите практики и капацитети. И FedEx, повеќе или помалку со текот на времето, користеше постојано подобрување за да ја засили доминацијата на пазарот.

Сите беа во ред на краток рок се додека не дојде третиот нарушувач - Амазон.  Историски гледано, на UPS пакетот брзо доаѓаше, но без конкретно ветениот датум. FedEx го претстави концептот за преку ноќ, а потоа Амазон - долгогодишен корисник на двете услуги - одлучи да ја воведе испораката на истиот ден заедно со бројни иновации како Амазон премиер.  Денес, АМАЗОН е подготвена да создаде своја сопствена мрежа за исполнување нс ветувањата, да нарачува сопствени товарни авиони, па дури и да експериментира со испораките на беспилотни летала, како средство за задоволување на потрошувачот што сака "сега".

Амазон, како FedEx пред него, немаше инфраструктура и повторно го откри бизнисот на драматично подобрување на услугата и пониски трошоци.  Нивните дистрибутивни центри се хипер-ефикасни и во голема мера роботизирани. Нивните трошоци за "последната милја" се ниски поради флексибилна мрежа и сојуз со Поштенската служба која веќе ја има инфраструктурата.

UPS се соочи со дилемата на Џим Кејси - тие "се држеа до она што е добро" премногу долго. Што можеме да научиме од оваа "двојна диспропорционална" индустрија?

Првото правило е "постојано иновирај или да умри". Ова се чини очигледно: "Се разбира, ние ќе иновираме", велите вие. Но, кога бизнисот е добар, иновацијата изгледа како опционална надградба, а не бизнис-одлука. За време на изобилство, лесно е да се "држиш до она што е добро". Ние како ексерти пронајдовме со конкретни истражувања дека добро рангираните компании не секогаш размислуваат за иднината, токму затоа што целото време го трошат на  доброто функционирање на сегашноста. Раководство на овие претпријатија живее во светот на денешните операции и истите ги извршува со прецизност.

Второто правило кое силните компании треба да имаат на ум кога размислуваат за нарушување на пазарот е секогаш да бидат подготвени да ја зграбат оваа можност како можност за раст. Иако тоа може да изгледа очигледно, зачудувачки е колку многу бизниси не ја гледаат ненадејна експанзија како извонредна можност за раст.