Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Sammie Vasquez/Unsplash

Преработил:  Борјан Ѓуковиќ

Средното училиште не беше лесно за мене. Никогаш не се грижев за тинејџерските забави. Сакав да бидам некаде на друго место. Не бев единствениот. Повеќето од нас ја донесоа одлуката да заминат некаде во средното училиште, неколку години пред идејата да стигне до нашата сениорска година. Оние кои не  напуштија, исто така, знаеја од средното училиште дека никогаш нема да го направат еднонасочниот пат надвор од градот.

Интересен модел почна да се развива меѓу моите соученици. Оние кои имаaa ниско мислење за сопствената вредност, избраа нови пријатели кои го потврдија тоа. Можеби тие не веруваа дека заслужуваат нешто подобро. Можеби тие беа премногу мрзливи да бараат нешто подобро.  Уште полошо, ако се опкружени со губитници,ќе почнат  да изгледаат како победници на купот.

Не секој кој ќе избере да за остане е губитник, па да ги дефинираме губитниците. Тие се луѓе кои:

• Не ве поддржуваат.

• Не постојат кога ви се потребни.

• Имаат тенденција да бидат негативни за сè.

• Се согласуваат со сето она што го кажувате.

• Само се појавуваат кога вие сте им потребни.

• Немаат желба да си го подобрат животот.

• Очекуваат да се откажете  од се кога тие  имаат криза.

• Имате тенденција да мислат дека сè што се однесува до нив е криза.

Повеќето од нас имаат пријатели губитници - токсични луѓе кои го нарушуваат нашиот свет веднаш штом ќе дојдат на местото на настанот. Шутраци се луѓе кои се премногу мрзливи и премногу срамежливи да ги намалат врските од губитниците и да продолжат понатаму за да можат да ги подобрат своите животи.

"Вие сте просек од петте лица со кои најмногу време минувате." - Џим Рон

Ние сме под влијание на луѓето со кои најмногу се дружиме. Тие ја создаваат околината која влијае на начинот на кој размислуваме, нашата самодоверба и нашите одлуки. Ние ќе комуницираме со многу луѓе во текот на нашиот живот, но неколкумина кои се најблиску до нас имаат најголемо влијание врз нашиот начин на размислување и нашите одлуки.

"Луѓето се како нечистотија. Тие можат или да ве хранат и да ви помогнат да растете како личност или тие можат да го запрат вашиот раст и да ве навредуваат и да умрат "- Платон

Избирајте луѓе со кои внимателно го поминувате времето - тие создаваат средина во која ќе напредувате или сакате. Додека ни се потребни различни типови на личности во нашиот живот за да го изнесеме најдоброто од нас, споделувајте ги вашите соништа и цели со луѓе кои ги вреднуваат толку колку што и вие.

Еве пет причини кои ви требаат за да ги исфрлите вашите губитници :

1.     Опкружете се со пријателите кои ќе ви дадат искрени повратни информации

Весникот за истражување на потрошувачите неодамна објави студија со која се сумира разликата меѓу аматерите и експертите. Аматерите се фокусираат на позитивните повратни информации и сакаат да слушнат што прават правилно за да можат да продолжат по истиот пат.

Експертите не се грижат за она што го направиле во право. Наместо тоа, тие повеќе се заинтересирани за тоа како можат да постигнат напредок. Тие не се опкружуваат со sycophants и други bootlickers кои немаат 'рбетот да бидам искрен во нивните повратни информации.

Како претприемачи и сопственици на бизнис, вашиот фокус се менува како што станувате повеќе експерт во вашата област. Вашата самодоверба не е засегната со негативни повратни информации, се додека е конструктивна и чесна.

Како да го направите тоа:  Важно е да бидете опкружени со луѓе кои сакаат најдобро за вас и ќе бидат таму кога ви се потребни. Но, исто така е неопходно да ги задржите луѓето околу вас, кои ќе ви дадат конструктивна критика, а не само празна позитивност.

 Авторот на студијата погоре верува дека обврската е на лицето кое дава повратни информации. Често негативните повратни информации се закопуваат и не се многу специфични. Поттикнете го вашиот круг на пријатели да бидат специфични и директни со нивната критика.

2.     Поставете репер за вашиот внатрешен круг

Сите ние имаме различни пријатели за различни сезони во нашиот живот. Се вели дека начинот на којшто правиме нешто е начинот на кој правиме сè. Значи, да бидеме внимателни во изборот на луѓе кои сакаме да бидат во нашиот најблизок круг.

Ако имате пријател што не би му го препорачале на близок член на семејството, зошто сами го поминувате времето со него? Запомнете, "чудак" е некој кој се нарекува губитник, бидејќи тоа е најлесниот пат.

Изберете пријатели кои се сигурни и искрени. Изберете луѓе на кои им се восхитувате, ви покажуваат љубов и почит, и враќајте ја својата љубезност.

Како да го направите тоа: Запрашајте се дали трошењето време со оваа личност ќе ве повлече надолу или ќе ве издигне нагоре? Ако потрошите време со оваа личност, дали ќе ви помогне да станете најдобар? Ќе бидете посреќни откако ќе поминете време со нив? Ќе ви помогнат да ги постигнете вашите најважни цели? Ако не, најдете пријатели кои ќе ви помогнат.

Пријателите на губитниците не се познати или почитувани за нивните знаења и вештини. Тие не го поддржуваат вашиот успех, ниту пак тие изразија голема доверба во вашите способности. Свртете го тоа наопаку и имате совршен опис на тоа што треба да го барате во ментор.

Вие заслужувате да се опкружите со луѓе кои веруваат во вас и сте подготвени да изградите врска со вас. Пред сè, добри ментори секогаш ќе те пречат и ќе те охрабрат да ризикуваш.

Еден од најдобрите потези што можете да ги направите во животот е да се опкружите со пријателите кои го гледаат потенцијалот во вас, за да не гледате дури и во себе. Ова се луѓе кои ви даваат дозвола да ги следите вашите соништа.

Ентузијазмот е заразен. Најдобрите ментори се ентузијасти за она што го прават и веруваат дека нивната работа дава вредност и значење. Тие сакаат да ја споделат таа возбуда со вас. Најмногу од сè, ве охрабруваат да ги имаат истите цели.

Како да го направите тоа: Во вашата кариера, ќе се сретнете со луѓе кои се и помлади и постари. Не секогаш претпоставувајте дека менторот секогаш треба да биде некој кој е постар. Додека постарите пријатели може да бидат светодиод од мудрост, помладите пријатели може да ве задржат да не бидете премногу засенети во вашата работа. Често е освежувачки да го видите светот низ очите на оние кои се уште се загрижени да учат наместо да учат.

3.     Направи  простор за ментор или двајца

Пријателите на губитниците не се познати или почитувани за нивните знаења и вештини. Тие не го поддржуваат вашиот успех, ниту пак  изразуваат голема доверба во вашите способности. Свртете го тоа наопаку и имате совршен опис на тоа што треба да го барате во ментор.

Вие заслужувате да се опкружите со луѓе кои веруваат во вас и се подготвени да изградат врска со вас. Пред сè, добри ментори секогаш ќе те предизвикуваат и ќе те охрабрат да ризикуваш.

Еден од најдобрите потези што можете да ги направите во животот е да се опкружите со пријателите кои го гледаат потенцијалот во вас, за да гледате дури и вие. Ова се луѓе кои ви даваат дозвола да ги следите вашите соништа.

Ентузијазмот е заразен. Најдобрите ментори се ентузијасти за она што го прават и веруваат дека нивната работа дава вредност и значење. Тие сакаат да ја споделат таа возбуда со вас. Најмногу од сè, ве охрабруваат да ги имаат истите цели.

Како да го направите тоа: Во вашата кариера, ќе се сретнете со луѓе кои се и помлади и постари. Не секогаш претпоставувајте дека менторот секогаш треба да биде некој кој е постар. Додека постарите пријатели може да бидат свет од мудрост, помладите пријатели може да ве задржат да не бидете премногу засенети во вашата работа. Често е освежувачки да го видите светот низ очите на оние кои се уште се загрижени да учат наместо да предаваат.

4.     Препознајте нарцисти за она што се

Губитниците го одземаат животот од вашите аспирации, бидејќи тие секогаш го свртуваат вниманието и енергијата кон себе. Тие можат да слушаат додека ја искажувате својата загриженост, но забележете како успеваат да инјектираат свои ситуации во разговорот. Одеднаш, станува збор за нив и за нивните животни искуства.

Нарцистите се губитници пријатели кои ги омаловажуваат вашите проблеми. Тие можеби на прво место нудат одредено ниво на сочувство и разбирање, но наскоро ќе го пренасочат разговорот назад кон обемот на нивните проблеми и  големите работи што ги направиле за да ги решат. Згора на тоа, нарцистите очекуваат да покажете благодарност за нивната помош и присуство во вашиот живот. Сè што им е важно е тоа што го сакаат да го добијат.

Како да го направите тоа: Поставете граници. Тешко е да се размислува или да се расправа со нарцистите затоа што нема да слушаат или да се менуваат. Еден од најлесните начини да се ослободите од пријателите на губитниците е да го ограничите времето за состаноци. Ограничете го контактот со нив. "Секој прилично знае дека кога некој се жали дека е премногу зафатен за да се видите, тоа е код за" ти си надвор од  мојата листа  А ", како што пишува Suzana Degges-White.

5.     Одете подалеку од подлизурковци

Друг тип на губитник пријател е ласица - оној кој е итар, со лоши мисли и секогаш има шема. Ласиците можат да се прилагодат на речиси секоја ситуација и манипулираат со нив за да ги задоволат своите сопствени потреби. Не си сигурен дали еден од твоите губитници е ласица? Еве некои карактеристики.

Ласиците може да се појават како безопасни пред тебе, па затоа треба да го чувате грбот. Тие сакаат да се направат важни дури и кога тоа не е оправдано и не сакаат да соработуваат со другите. Ласиците исто така имаат тенденција да ги кријат своите намери и планови. Тие не се доверливи и сакаат да се мешаат во бизнисот на другите.

Како да го направите тоа: Додека нарцистите се себични; ласичките се малку духовити. Бегајте од нив ако е можно. Тие не можат да бидат како пријатели, па така ќе го потрошите вашето време ако планирате да ги рехабилитирате. Кога ќе ги отстраните ласиците од вашиот живот, тоа не е знак на слабост или злоба; потребна е ментална цврстина за да ги избркате овие малигни луѓе од вашиот живот.